Kolačići (Cookies), Kako i zašto ih koristimo?

Kolačići (Cookies) su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju na uređaj (računar, tablet ili mobilni telefon) dok pretražujete internet uključujući web-mjesta Tobacco S Press i koje sadrže niz znakova u koje su postavljene otvorene ili kodirane informacije.

Kolačiće server šalje na Vaš računar i ondje ih pohranjuje. Oni prije svega služe za identifikaciju računara s kojeg je otvorena neka internet stranica. Ukoliko se prijavite na neku internet stranicu, kolačići služe kako bi serveru javili prijavu te provjerili prava za otvaranje određene stranice.

Pomoću kolačića može se poboljšati komunikacija između našeg servera i Vašeg računara te time ugodnije oblikovati korišćenje naše internet stranice. Kolačići ne moraju biti samo od vlasnika internet stranice nego i od treće strane, npr. društvene mreže ili oglašivačke mreže.

Putem svog pretraživača imate mogućnost da Vam se prikažu kolačići s Vašeg računara, da izbrišete postojeće kolačiće ili da konfiguraciju podesite tako da se ne pohranjuju svi ili da se uopšte ne pohranjuju kolačići. Obratite pažnju na to da neke funkcije (kao npr. prijava) neće funkcionisati ili neće ispravno funkcionisati, ako deaktivirate postavljanje kolačića.

Koliko traju kolačići?

Svaki kolačić ima svoj rok nakon kojeg više ne važi. Taj rok može biti u dalekoj u budućnosti. Zahvaljujući kolačićima može se pratiti put nekog korisnika preko različitih djelova naše internet stranice te takođe putem drugih internet stranica.